Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur stryker man?

Skrynkliga kläder gör att du alltid ser ovårdad och oprofessionell ut, medan strukna kläder får dig att se bra och välklädd ut. Oavsett hur vackra dina klänningar, skjortor eller byxor är, kommer de alltid att se illa ut om du inte stryker dem. Även skrynkliga gardiner gör att ditt hem ser rörigt ut. Många har fått sina kläder strukna av sina föräldrar hela sitt liv, och när de flyttar hemifrån har de ingen aning om hur man stryker. Så, hur stryker man?

Du behöver ett strykbräda och ett strykjärn för att stryka. Du måste kontrollera vilken temperatur du ska ställa in ditt strykjärn på, beroende på vilket tyg du stryker. Låt ditt strykjärn värmas upp till rätt temperatur och stryk försiktigt dina kläder. Det är bäst att du vänder ut dina kläder så att du inte skadar dem. 

Det finns mer att lära sig om strykning än bara teknik. Det är också mycket viktigt vilken typ av strykhjärn du har. Fortsätt läsa för att ta reda på hur du väljer rätt strykjärn och stryker på rätt sätt.

Hur stryker man på rätt sätt?

För att säkerställa att du kommer att göra rätt när du stryker så måste du först tvätta och torka kläderna ordentligt. Stryk aldrig smutsiga kläder med fläckar, eftersom värmen från strykjärnet kommer göra att fläcken sätter sig permanent i tyget. 

När du ställer in ditt strykbräda, se till att det är tillräckligt nära ett eluttag så att du kan ansluta ditt strykjärn. Det finns en risk för att husdjur eller barnen kan råka dra ner strykjärnet om strykjärnets sladden hänger där de kan gå.

Se till att strykhjärnsplattan är ren. Smuts från strykhjärnet kan annars lätt överföras till rena tyger. 

Börja alltid med att läsa tvättråden. Du hittar instruktioner som visar hur du ska stryka plagget. Saknas skötselanvisningar, så börja alltid att stryka på svag värme. Du kan höja sedan om du märker att det skulle behövas. Det tar mindre tid för strykhjärnet att värmas upp lite till än om du ska vänta på att det svalnar.

Om du har några olika typer av tyg som du behöver stryka, börja alltid med den som behöver strykas på den svalaste inställningen. På det här sättet förhindrar du tyget smälter eller skadas. Detta är särskilt viktigt för mörka färger, siden, rayon, linnetyg och konstsiden. 

Oftast är det bäst att stryka kläderna medan de fortfarande är lite fuktiga, det enda undantaget är tyger som får fläckar av vatten.

När du måste stryka fickor, skjortkrage, manschetter eller fållar, som är flera lager av tyg kan man först stryka insidan och sedan på utsidan för att släta ut alla rynkor. 

Du bör aldrig stryka över blixtlås, knappar eller dekorationer. 

Se till att du stryker tyget på längden för att förhindra töjning. 

Det finns några vanliga misstag som kan hända vid strykning. En av dem är att låta dina kläder torkas. När dina kläder är helt torra eller övertorkade är de mycket svårare att stryka. De blir inte riktigt släta, vilket ju är hela poängen med strykning. Om dina kläder är gjorda av tunt tyg kan du till och med stryka dem våta. Se till att du hänger upp dina kläder direkt efter att du har strykit dem så att de kan förbli rynkfria under torkningen. 

Du bör alltid ta några minuter på att skaka kläderna när de kommer ut ur tvättmaskinen eller torktumlaren. Detta förkortar din stryktid och förhindrar onödiga rynkor som kan vara svåra att jämna ut. 

Ett annat misstag du kanske gör är att inte använda vattensprutan eller ångfunktionen. De flesta strykjärn har en inbyggd vattenspruta som används för att fukta kläder under strykning. Om strykjärnet inte har en vattenspruta kan du använda en dänkflaska fylld med vatten och fukta kläderna innan du börjar stryka. Vattnet mjukar tyget och gör det lättare för dig att stryka ut rynkorna.

Hur stryker du byxor?

Byxor är ett plagg som ofta glömmas bort vid strykning. Vissa människor tycker inte att det är nödvändigt, medan andra känner sig rädda för att de förstör byxorna genom att stryka. Snyggt pressade byxor lyfter ditt utseende och får dig att se mer välklädd ut. Här är en steg-för-steg guide för hur du stryker dina byxor ordentligt. 

Steg 1: Ställ in strykjärn och plocka fram strykbräda.

Steg 2: Vänd byxorna ut och in. Stryk dina fickor och lägg dem platt mot strykbrädan.

Steg 3: Stryk byxans fickor, fortsätt sedan till det första benets sömmar och fåll. För en jämn, platt yta, stryk fram och tillbaka. Upprepa allt även på det andra benet och vrid åt rätt håll igen.

Steg 4: Sätt sedan linningen runt strykbrädans smala ände. Se till att fickorna är vända nedåt. Stryk linningen och vrid byxorna runt strykbrädan efterhand som du stryker.

Steg 5: Vik byxorna på längden och lägg ett byxben i taget på strykbrädan. Börja med baksidan av benet, nedifrån och stryk uppåt mot grenen. När du är klar vänder du byxorna och stryker även framsidan. Upprepa även med det andra byxbenet.

Steg 6: Om du vill skapa ett pressveck fram på dina byxben, viker du byxbenet på längden. Se till att du får sömmarna precis över varandra. Stryk sedan byxorna. Allra bäst blir det om du använder en pressduk (en bit bomullstyg) som du fuktat i vatten. Lägg pressduken ovanpå byxorna och stryk. Nu bildas det snygga pressveck fram på byxorna.

Hur stryker du en skjorta?

Det finns flera anledningar till varför du bör stryka dina skjortor, förutom att de kommer att se bra ut. Om du stryker dina skjortor själv, istället för att lämna in dem på kemtvätt kommer du dessutom att spara en slant. Men hur stryker man då en skjorta?

Steg 1: Börja med att stryka kragens baksida. Börja i kanten och stryk mot mitten. Gör du tvärs om kan tyget få synliga veck ute på kragspetsarna.

Steg 2: Stryk dina manschetter. Börja med att stryka manschettens insida för att ta bort de värsta skrynklorna. Stryk från kanterna och mot mitten. Stryk sedan utsidan av manschetterna med samma metod. Se till att du är mycket försiktig när du stryker runt knapparna så att du inte skadar dem. 

Steg 3: Du bör släta ut ärmarna med händerna innan du stryker dem. Börja stryka med strykhjärnsspetsen vid manschetterna och arbeta dig sedan uppåt mot axlarna. Vänd sedan ärmarna och gör samma sak.

Steg 4: Du måste vara extra försiktig när du stryker ryggen om din skjorta ifall det är så att den har veck. Det är bäst att du börjar under vecket innan du stryker ovanför det. När du har gjort det kan du stryka resten av ryggen. 

Steg 5: Därefter stryker du axlarna. Sätt skjortan så att den smala änden av strykbrädan är inuti en av ärmarna. Stryk axlarna och rör dig igen från ytterkanten mot mitten. När du är klar vänder du skjortan, så att du kan stryka den andra axeln. 

Steg 6: Gå vidare till skjortans framsida. Var mycket försiktig när du stryker runt knapparna så att du inte skadar dem eller gör så att trådarna lossnar. När du stryker skjortfickan, rör dig från utsidan och inåt för att förhindra veck.

Steg 7: Det sista steget är att stryka framsidan av kragen. Börja vid kanterna och arbeta dig till mitten. 

Om du stryker en bomullsskjorta, se till att du stryker den medan den fortfarande är lätt fuktig. Stryk din skjorta i längden, inte i cirkulära rörelser, så att du undviker att skada materialet. För skjortor gjorda av tjockare tyger, stryk båda sidorna av skjortan för bästa resultat.

När du stryker en bomullsblandad skjorta, använd låg värme med ånga. Du kan stryka den utifrån eller placera en pressduk mellan skjortan och strykjärnet för att förhindra brännmärken.

Om du behöver stryka din polyestertröja måste du använda en pressduk för att undvika direkt kontakt med strykhjärn. Det beror på att polyester är ett extremt värmekänsligt material.

Linnetröjor måste fuktas på sidan som du stryker. Se till att du stryker dem inifrån och ut för att undvika glans orsakad av värmen. 

Hur stryker du sammetsgardiner?

Sammet bör inte strykas, det bör ångas. Sammetstyg har alltid extra fibrer som läggs till tygets väv och sedan klipps för att göra den tjocka strukturen. Om du stryker sammet kommer du att krossa fibrerna och lämna ett permanent avtryck.

Om du absolut vill stryka dina sammetsgardiner måste du investera i en nålbräda som har metallnålar monterade vinkelrätt mot ytan. Dina sammetsgardiner placeras med framsidan nedåt på nålskivans yta när du stryker för att förhindra att fibrerena blir platta.

Det bästa sättet att ta bort rynkor på sammetens gardiner är att ånga dem. Häng dem från en duschstång och flytta ångaren upp och ner i plagget minst 1,5 cm från tyget. Se till att du inte håller ångaren för nära eller stannar på en plats för länge, så att du inte skadar dina gardiner.

När du är klar med att ånga, ge fibrerna en lätt borstning med en mjukborstad klädborste för att lyfta fibrerna och ta bort eventuell ludd.  

Olika typer av strykjärn

Det är mycket viktigt att du väljer rätt strykjärn. Det finns många olika typer av strykjärn och de används inte alla på samma sätt. Här är 6 huvudtyper av strykjärn, och hur man väljer det bästa för dina behov.

Basjärn

Det vanligaste strykjärnet är det grundläggande klädjärnet. Den har en ratt som låter dig styra temperaturen efter tyget. Den har alltid en metallsula. Det grundläggande strykhjärnet är billigt och du hittar det i nästan alla butiker. Det passar dock inte alla dina behov. De flesta tycker att denna typ av strykjärn är tung och att den saknar ytterligare funktioner.

Ångstrykjärn

Ångstrykjärn används oftast av sömmerskor. De har en liten vattenbehållare som, när den är fylld med vatten, låter strykjärnet producera ånga. Detta strykjärn hjälper dig att skapa en snyggare yta och en mjukare press. Det tar lätt bort envisa rynkor. Några vanliga funktioner som den har är automatisk avstängning och infällbar sladd. Det är tyst och lätt att bära och lagra. 

Vertikal ånga

Vertikal ånga är en av de senaste innovationerna inom strykhjärnsbranschen. Låt inte namnet lura dig, det kan också användas horisontellt. Denna typ av strykjärn producerar ånga precis som ett vanligt ångstrykjärn men det är mycket bra för att ta bort rynkor och visar sig vara ett bättre alternativ till den traditionella metoden för strykning.

Resestrykjärn

Resestrykjärn är mindre och lättare än vanliga strykjärn. Den är kompakt, vilket gör den perfekt för resor. Du kan välja mellan laddningsbara och sladdlösa resestrykjärn. 

Deluxe strykjärn

Dessa typer av strykjärn är de bästa strykjärnen och de har utmärkta ångfunktioner och enkla temperaturkontroller. De har några andra funktioner som automatisk avstängning och en infällbar sladd. De har också högkvalitativa non-stick sulor. Dessa är mycket dyrare än vanliga strykjärn, men de är värda det om du behöver ett tungt strykjärn. 

Ångstationen

Dessa strykjärn är konstruerade för att producera stora mängder ånga längre och för att underlätta strykningen. De har vanligtvis möjlighet att hålla tre gånger mer vatten än ett vanligt ångstrykjärn. En annan bra sak är att de är lättare än ångjärn eftersom vattentanken är åtskild från strykjärnet. De är dock dyrare än vanliga strykjärn, gör ofta mycket buller och är ganska skrymmande.

När du väljer strykjärn finns det några saker du bör tänka på. Försök ta reda på om du behöver torrt eller ångstrykjärn. Ångstrykjärn kan också användas som torrstrykjärn, men torrstrykjärn kan inte användas som ångstrykjärn. Tänk på hur mycket du brukar stryka. Om du stryker mycket är det bättre att få ett högkvalitativt strykjärn som håller dig längre och som du har mer nytta av.

En sak som de flesta inte tänker på när de köper strykjärn är att om du är vänsterhänt, se till att ditt strykjärn har en svängbar sladd. 

Även om tyngre strykjärn känns mer obekväma kommer de att få dig att arbeta mindre hårt när du stryker dina kläder. Om du använder ett lätt strykjärn måste du trycka hårdare för att bli av med rynkor.

Automatisk avstängning är en utmärkt funktion som stänger av strykjärnet om du glömmer att göra det själv. 

Om du köper ett ångstrykjärn eller en ånggenerator, se till att du får en med många ånghål. Fler hål innebär att mer ånga kommer ut ur strykjärnet och det blir lättare för dig att bli av med rynkorna.

Strykjärn som har en blank yta glider lätt över tygerna, medan mörkgrå, non-stick ytor griper tyget lite mer. 

Hur fyller jag på vatten i strykjärnet? 

Om du har ett ångstrykjärn kommer behållaren att finnas fram på det. Du bör leta efter ett fack som öppnas vid den spetsiga sidan av strykjärnet. Se till att du kontrollerar hur mycket vatten du kan hälla i för att det ska fungera ordentligt.

Om du har ett ånggeneratorjärn kommer vattentanken att vara separat från ditt järn. Beroende på typ det är kan du antingen ta ut den eller bara öppna den. 

Vissa strykjärn kräver destillerat vatten och för andra går det bra med kranvatten. Har du torktumlare kan du använda vattnet därifrån istället för att köpa destillerat vatten.

Hur stryker man?
Rulla till toppen