Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur putsar man mässing?

Mässingsföremål finns överallt. Det är allt från vintagelampor till dörrhandtag som består av mässing. Men som alla metaller åldras även mässing. När det åldras rostar inte mässing; det är bara järn som gör. Mässingen kan däremot bli matt och ärga. Ärgningen är ett resultat av att metallen kommer i kontakt med partiklar i luften som syre, kväve eller svavel. 

Det bästa sättet att ta bort fläckar och återställa den gamla glansen hos mässing är att putsa den. Att putsa mässing kanske verkar komplicerat för den som inte gjort det tidigare, men jag kan lova att det brukar vara väldigt enkelt. I den här artikeln har jag sammanställt en steg-för-steg-guide för att polera dina mässingssaker. Men du kommer också att få lära dig mer om mässing och rengöring. Om du har möbler med mässingsdetaljer på, eller har ett instrument som behöver poleras är den här artikeln något för dig! Läs vidare om du är intresserad!

Steg 1: Bestäm om mässingen du ska putsa är lackerad eller inte

Ett av de första och viktigaste stegen när du ska putsa mässing är att avgöra om ditt mässingsföremål är försett med ett skyddande lacklager eller inte. Det finns ett par anledningar till att man lackar en mässingsprodukt, som vi kommer att gå in på mer detaljerat, men det här steget är definitivt inte ett du bör hoppa över om du vill undvika att skada ditt mässingsföremål. 

En av anledningarna till att människor lägger ett lager lager på sina mässingsartiklar är att skydda dem. Huruvida föremålet är mässingspläterad eller helt gjord av mässing spelar ingen roll, eftersom lacken endast tjänar syftet att skydda det yttre lagret av metallen från luften, fukt, andra kemikalier, damm och i slutändan från fläckar . 

Den andra huvudorsaken är av estetiska skäl. Lack ökar glansen på mässingsföremålen, vilket gör att de ser mer eleganta och exklusiva ut. Det är inte viktigt för vårt ämne just idag, men förtjänar ändå att nämnas.

Så varför spelar det någon roll om den är lackerad eller inte? Tja, anledningen till det är att om du har ett mässingsföremål som inte är lackerat kan du förmodligen polera det på egen hand, men om du ser lack på det betyder det förmodligen att du inte har verktygen och färdigheterna krävs för att polera upp föremålet. Om ett mässingsobjekt blir matt, även om det är försett med ett lager lack, kan det betyda att föremålet är mycket gammalt eller i riktigt dåligt tillstånd. Hur som helst kan du skada föremålet genom att försöka polera det om det har ett lager lack på. 

En professionell apparat för ytbehandling kan ta bort lagret av lack innan du ens vidrör mässingen, och se till att poleringen görs i alla vinklar och vrår på föremålet och att det inte finns någon bit lack kvar som kan komma att äventyra poleringsprocessen. Dessutom kan en professionell hantverkare avsluta ditt objekt med ett annat, jämnt lager lack för att skydda och bevara mässingsobjektet i ytterligare ett par hundra år.

Steg 2: Bestäm om objektet är mässingspläterat eller tillverkat av mässing.

Detta är ytterligare ett av de steg som kan avgöra vilka steg som ska komma, så se till att du inte hoppar över det. Innan du börjar polera mässingsföremålet, försök se till att du vet vilken typ av objekt du har att göra med. Är det ett gediget mässingsföremål eller är det bara mässingspläterat? 

Det finns faktiskt ett ganska enkelt sätt att ta reda på detta, och det är med hjälp av en magnet. Eftersom äkta mässing inte är magnetiskt kommer en magnet falla av ytan på den, om du har ett föremål av genomgående mässing.

Men om magneten drar fastnar på ytan på föremålet har du förmodligen att göra med ett föremål som är mässingpläterat, i stället för genomgående mässing. 

Som nämnts tidigare i texten så är detta steg avgörande för hur resten av processen kommer se ut, eftersom man behandlar dem olika. Om du har ett mässingsföremål av solid mässing kan du hoppa direkt in i rengöring och polering utan tvekan. Men om du råkar ha ett föremål som bara är mässingspläterat måste du antagligen ta det till en professionell om du vill få det polerat. 

Om du däremot inte vill ta det till en professionell men ändå vill polera det, kan du ha problem eftersom polering av mässing är svårt. Du kan lätt skrapa ytan på det mässingspläterade föremålet, skada det och till och med dra av mässingspläteringen. Av säkerhetsskäl är det bättre om du inte försöker polera mässingspläterade föremål hemma utan snarare låta ett proffs sköta det.

Steg 3: Välj ditt borstningsverktyg

I det här steget måste du välja det verktyg du ska arbeta med. Det finns flera olika alternativ tillgängliga, och du är den enda som kan fatta rätt beslut (bortsett från en professionell yrkeskunnig) eftersom du är den som kan se skicket på ditt mässingsföremål. Ändå ska jag beskriva några grundläggande riktlinjer som kan hjälpa dig att välja rätt borstnings- / poleverktyg. 

Den första är en enkel bomullsduk eller trasa. Detta måste vara mjukt och smidigt och det bör kunna ta upp mycket vatten eller mässingspolerande vätska. Du bör använda detta som ditt huvudverktyg när du gör en polering varje år eller var sjätte månad av dina mässingsartiklar. Eller kanske har föremålet fått en liten missfärgning som du vill åtgärda. Det är mycket osannolikt att bomullsmaterialet omformar metallen på något sätt eller tar bort något skikt av ärgat material. Så det är bara användbart vid riktigt lågintensivt underhåll. 

Nästa steg du kan använda är en enkel skumsvamp som är mjuk och inte har några stora hål. Detta är för ärgningar som har byggts upp något mer, vilket behöver lite borstning och kanske lite tryck som appliceras för att den ska lossna. Du kan suga upp en massa poleringsvätska med dessa svampar och de kan verkligen ge en jämn finish på dina mässingsartiklar. 

Nästa är väldigt fin stålull, som aldrig borde vara över grad 00 eftersom de kan lämna synliga repor på mässingens yta. All stålull som är finare än 00 är bra, och det kan ta bort några av de mest envisa och tjocka lagren av lack. Detta är det vanligaste föremålet för polering av mässing eftersom, när någon ens får idén att polera sina mässingsartiklar, är de förmodligen försedda med ett lager lack. De andra två verktygen som nämns ovan används vanligtvis som det första steget i att verkligen polera, det vill säga att sprida mässingspolvätskan över mässingsföremålets yta, vilket vi kommer att prata om i följande steg!

Steg 4: Skaffa ett bra poleringsmedel för mässing

Troligen det viktigaste föremålet du behöver för att rengöra, polera och putsa ditt mässingsobjekt är en poleringsmedel av hög kvalitet, avsett för mässing. Dessa vätskor är rengöringsmedel som tar bort fläckar från mässingens yta (eller andra metaller, beroende på vilken du köper), ger den en fantastisk glans och lämnar också ett tunt skyddande lager som förlänger tiden tills föremålet behöver putsas nästa gång.

Att använda en av dessa produkter kommer att göra det möjligt för dig att effektivt rengöra och putsa dina mässingsprodukter även utan att nödvändigtvis behöva använda stålull eller andra slipande material för putsningen.

I slutet av den här artikeln kommer det att finnas en lista med ett par av de bästa poleringsvätskorna för metall som du kan hitta på markanden just nu, så om du letar efter produkter som kan hjälpa dig att få jobbet gjort effektivt och ordentligt kan du bara välj en av produkterna från listan.

Steg 5: Rengör ditt mässingsföremål

Det första steget för att faktiskt polera ditt mässingsobjekt kommer att börja med en rengöringsprocess. Varmt vatten och diskmedel kommer att vara mer än tillräckligt för denna process. Här är allt du syftar till att bara ta bort smuts och damm från föremålet och därmed minska risken för att repa på ytan på föremålet med någon obemärkt partikel av damm, glas, trä, smuts etc. 

Ta en mjuk bomullsduk eller en mycket mjuk svamp och blötlägg den i varmt vatten med diskmedel vänta i ett par sekunder. Ta ut trasan eller svampen och borsta sedan lätt ytan på ditt mässingsobjekt med denna varma tvålvätska. Detta ska ta bort all smuts och damm som har samlats på objektet och också ge det ett rent utseende när du är klar med det. Se till att du rengör alla vinklar och vrår noga, så att du inte lämnar kvar damm och smuts. 

Var extra försiktig med produkter som är känsliga för vatten, till exempel elektriska apparater eller föremål med känsliga material som obehandlat trä eller tyger. Om du polerar ett sådant föremål, se till att pressa ut så mycket av vattnet du kan ur din rengöringsduk, för att minimera mängden vatten och kemikalier som kan droppa på känsliga områden på ditt föremål. 

Steg 6: Börja polera

Först måste du låta vattnet torka från rengöringen. Du kan använda en mjuk handduk eller pappershanddukar för att komma igång snabbare att putsa mässingen. När mässingen är helt ren överallt är det dags att starta den faktiska putsningen av mässingen. 

Börja med att ta en skumsvamp eller bomullsduk och applicera försiktigt mässingspolvätskan på ytan på det mässingföremål du vill polera. Se till att sprida den på hela objektet för maximal effektivitet. 

Efter att ha spridit poleringsvätskan är det dags att använda antingen en skumsvamp eller fin stålull, beroende på svårighetsgraden på lacken. Gnugga försiktigt på ytan på mässingsobjektet för att ta bort ärgningar. Se till att inte göra många korta drag fram och tillbaka eller att trycka för hårt. Kom ihåg att du bara polerar det här föremålet, för mycket kraft är onödigt. 

När du har borstat bort lacken med borttagaren och stålullen eller svampen är det dags att kontrollera etiketten på mässingspoleraren eller lackborttagaren för nästa åtgärd. Antingen måste du skölja bort den kemiska lösningen med varmt vatten. Men många gånger går det bra att bara lämna lösningen på, och det kommer att ge ett skyddande lager för ditt mässingsföremål och skydda den under kommande månader, om inte år. 

Pustsa mässingen på en plats med lite drag och luftrörelse så att vattnet torkar snabbare och inte åldrar metallen, och så att mässingsrengöringsvätskan torkar och stelnar snabbare. 

Steg 7: Upprepa processen regelbundet

Om du vill hålla mässing i toppform måste du upprepa processen med alla mässingsobjekt eller föremål du har ganska regelbundet. På så sätt kan du hålla dina mässingsytor fläckfria i årtionden.

Polera alla mässingsytor en gång var sjätte månad eller åtminstone en gång om året för att förlänga metallföremålens livslängd och hålla dem lika glänsande som den dag du köpte dem. 

Bästa polermedlen för mässing

Weiman och kopparlack och rengöringsmedel

Detta poleringsmedel för mässing är en av de bäst rankade på Amazon, och också en av de mest kända varumärkena i branschen. Du kan inte gå fel med den här, så om du är intresserad, kolla in den genom att klicka på den här länken!

Wrights mässings- och kopparpolish och rengöringsmedel

En annan produkt som liknar den tidigare i sin klassificering, kvalitet och popularitet, Wrights mässing och kopparpolish tar också försiktigt bort lacken från alla mässingsytor och lämnar inga repor eller märken av nötning och korrosion. Denna produkt finns i tre olika storlekar, varav den största är en flaska på 1,7 liter. Kolla in det genom att klicka på den här länken om du är intresserad! 

Rolite – MTMPC45z Midas Touch Metal Polishing Cream

En Amazon’s Choice-produkt, Midas Touch metallpoleringskräm är en universell metallpolerare som är perfekt för allt från stål och koppar till brons eller guld. Det är också bra för mässing, och du kan få det i alla olika storlekar beroende på vad du behöver. Kolla in den här länken!

Husmorstips för att polera mässing

Vill du inte lägga pengar på polermedel för mässing, eller behöver du putsa mässing nu? Oavsett orsaken så kan det kanske vara bra att veta att det finns några alternativ till de köpta, avancerade mässingspolerarna, och här har jag en kort lista över dem: 

  • Citron och bakpulver. Med några av de mest grundläggande föremålen, som finns i alla hushåll, en citron och lite bakpulver, kan du skapa en mycket effektiv mässingsrengöringspasta nästan gratis. 

Kombinera saften av en citron med två teskedar bakpulver och blanda tills den bildar en pasta-liknande substans. Sprid denna pasta över mässingsytan med en mjuk bomullsduk eller skumsvamp och låt den sitta i 30 minuter om du har att göra med svära fläckar. I annat fall kan du börja skrubba den försiktigt när det direkt efter att du applicerat den på ytan för att ta bort fläckar och återställa glansen till på ditt mässingsföremål.

  • Vinäger, salt och mjölpasta. Om du inte har citron eller bakpulver hemma kan du också använda dessa föremål, som också är några av de vanligaste hushållsartiklarna över hela världen. Det är sällsynt att hitta ett hem utan dessa föremål, så om du inte vill lägga pengar på mässingsrengöring eller om du har bråttom att komma igång så kan du även använda detta husmorstips.

Ta lika stora mängder av alla tre ingredienserna och blanda dem till en pasta och sprid sedan pastan på ytan på det mässingsföremål du vill rengöra. Låt det sitta i 30 minuter till en timme (eller mer om du har att göra med mycket svåra ärgningar), skölj sedan med varmt vatten och låt det torka.

Hur putsar man mässing?
Rulla till toppen