Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Hur tvättar man?

Hur tvättar man?

Om man sköter om sina kläder så håller de längre. Det är bra både för miljön och plånboken.

Men hur ska man egentligen tvätta kläder? Här är lite tips på hur du skall vårda kläderna på rätt sätt. Generellt tvättar vi våra kläder ofta. Ibland kanske lite för ofta. Många gånger kan det räcka att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen och emellanåt kan man borsta upp lystern i materialet igen med en klädborste. Här ska du få fler tips för att ta hand om dina kläder!

Skötselråd för dina kläder

Små fläckar! Det är många som väljer att tvätta hela plagget, trots att det bara har fått en liten fläck, även om det är rent i övrigt. Kanske kan du istället lösa upp fläcken med lite ljummet vatten, tvål eller diskmedel. Dutta lite försiktigt på fläcken med en handduk som inte färgar av sig på plagget.

Dosera rätt! Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel i maskinen! För mycket tvättmedel kan både ge upphov till allergier, skadar miljön och gör att kläderna slits fortare.

Tvättemperaturer och tvättråd – Detta är något som ofta diskuteras. Klädtillverkarna vill ofta friskriva sig från ansvar och reklamationer. De skriver därför lägre temperaturer på tvättråden än vad plaggen egentligen tål. De hävdar att det är för att spara energi som de rekommenderar lägre temperaturer. Det är visserligen sant att det går åt mindre energi om man tvättar vid lägre temperatur. Men det gör det också mycket svårare att få bort fläckar. Kläderna går oftast att tvätta i högre temperaturer än vad tillverkaren anger. Om man har fått svåra fläckar, som inte går bort i tvätten, kan man tvätta plagget på högre temperatur än vad som står på tvättanvisningen. Se förteckningen över material och de temperaturer de tål att tvättas i längre ner på sidan.

Tvättråd

Märkning – Alla plagg skall vara märkta med tvättråd enligt lag. Förutom uppgift om tillverkningsmaterial skall även skötsel av plagget finnas. Detta anges med symboler med uppgifter om vattentvätt, blekning, strykning, kemtvätt och torkning i nämnd ordning. Uppgiften om kemtvätt i vatten kan ges som tillägg. Skötselråden ska i vissa fall kompletteras med en tilläggstext. Exempel på tilläggstext:

  • Om plagget ändrar form, färg eller färgar av sig på andra plagg vid behandling enligt skötselråden
  • Om plagget varan förlorar viss funktion vid behandling enligt skötselråden (till exempel vattentäthet)
  • Eller om lägre tvättemperatur än angivet kan medföra risk för att plagget färgar av sig
  • Ifall varan inte går att rengöra
  • Om plagget torrfäller och färgar av sig även när det är torrt

Sortera tvätten – Sortera ljust från mörkt och de olika temperaturerna som tvätten skall tvättas i.

Använd en tvättpåse – I butikerna finns en nätpåsar att köpa som skyddar känsliga plagg mot trumman samt skyddar maskinen från lösa delar som kan fastna i den. Använd alltid tvättpåse till bygelbh! Kläder med dekorationer som paljetter, kedjor, nitar eller dylikt tvättas med fördel i tvättpåse.

Överfyll inte tvättmaskinen – Tänk på att inte överfylla maskinen med tvätt. Du riskerar att tvätten inte blir ren, att få kvar tvättmedelsrester i kläderna samt att tvätten kan fastna i maskinen. Dessutom kan du förstöra maskinen om du har otur.

Välj rätt tvättmedel och dosera rätt

Välj rätt tvättmedel – Köp hem två varianter eftersom man bör ha en för vittvätt som gör tvätten vit och fräsch samt ett tvättmedel för färgade textilier som inte bleker de mörka färgerna. Välj miljömärkta alternativ.

Dosering av tvättmedel – Jackor, täcken och kuddar i synnerhet med dun, bör du halvera tvättmedelsmängden. Dosera rätt! Använd mått och dosera rätt mängd, eller något mindre, som tillverkaren anger på paketet.  Häll inte i mer tvättmedel i tvättmaskinen! Tvätten blir inte renare, du riskerar att förstöra kläderna, tvättmaskinens livslängd kan förkortas och framförallt – det är inte bra för naturen!

Med för mycket tvättmedel är risken stor att maskinen inte lyckas tvätta ur allt tvättmedel utan stannar kvar i plagget och du kan få problem med hudirritation eller allergi. Dessutom kan plagget börja fälla eftersom brukslösningen får för högt Ph-värde (dvs vattnets phvärde + ph som tvättmedlet tillför) som tillsammans med temperatur får infärgningen att börja fälla.

Få bort statisk elektricitet

Sköljmedel – har man stora problem med statisk elektricitet är det många som gärna använder sköljmedel i tvätten. För de som gillar stark doft av parfym så är det också användbart. Men var sparsam när du använder sköljmedel! Sköljmedel innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ner. I sköljmedel tillsätts ftalater – flera ftalater har förbjudits inom EU, men andra finns kvar. De anses vara hormonstörande, kan framkalla allergier och hudirritationer. Sköljmedel förkortar dessutom livslängden på kläderna. Det finns alternativ till sköljmedel, alternativ som är både miljövänliga och hälsosamma för oss människor.

Fläckborttagning

Fläckborttagningsmedel – Lite Yes diskmedel fungerar otroligt bra på många fläckar och särskilt på gräsfläckar. Galltvål är en annan bra fläckborttagare gjord på naturliga ingredienser. Även Tabort, Biospray eller annat fläckborttagningsmedel är bra behandling av fläckar. Låt medlet verka in fem minuter innan maskinen kör igång varken kortare eller längre tid eftersom du riskerar missfärgningar som kan bestå. Följ instruktionerna på medlets förpackning. Se rekommenderade produkter för tvätt!

Hur får du bort fläckarna?

Men olika fläckar bör så klart behandlas på lite olika sätt. Här hittar du några exempel på hur du kan få bort fläckar:

Apelsin och blodapelsin – lös upp lite ammoniak i vatten och doppa en trasa i lösningen. Dutta sedan med trasan på fläcken tills så mycket som möjligt av den är borta. Torka sedan med torrt papper för att suga ut fläcken ur plagget.

Asfalt – Fläckar av asfalt får du bort med kemiskt ren bensin.

Banan – Citronsaft och vatten brukar fungera, men var försiktig ifall tyget i plagget är ömtåligt. Är plagget av vit bomull kan du blötlägga i ammoniak vatten. (ca en matsked per liter vatten)

Blod – Här är det viktigt att INTE spola varmt vatten på fläcken, då får du aldrig bort den. Börja med att skölja fläcken i rinnande kallt vatten. Är det ett känsligt plagg och en enstaka bloddroppe så ta istället en droppe saliv för att lösa upp fläcken. Intorkat blod kan vara svårare. Då brukar det vara smidigast att lägga det i blöt några dagar. Om det är vit bomull eller linne kan du lägga det i blöt i en ammoniaklösning (ca en matsked per liter vatten). Är det ett plagg som är färgat så testa hellre att lägga det i kallt vatten med saften från 2 citroner. Tvätta sedan plagget som vanligt.

Blåbär – Får du blåbär på kläder eller möbler gnugga med lite ljummet vatten och diskmedel. Citron brukar vara effektivt på just blåbärsfläckar, men det kan också bleka tyget, så det bör du vara försiktig med. Får du inte bort fläcken med vatten och diskmedel kan du även använda glycerin för att få bort fläcken.

Bär – Får du bärfläckar kan du behandla dem genom att dutta äppelcidervinäger på fläcken. Om tyget tål att kokas kan du hälla det över tyget. Är det ingrodda bärfläckar så kan de fläckarna läggas i blöt i lite filmjölk eller yoghurt till dagen efter. På vita textiler som tål klorblekning kan du förstås använda det om du önskar. På kulörta plagg är det däremot bättre att prova med citron eller äppelcidervinäger. Skulle fläcken inte försvinna ändå kan du lägga plagget i ammoniaklösning över natten för att få bort fläcken.

Chokladfläckar – Har du fått chokladfläckar på kläderna är det bra om du tar hand om dem så snabbt som möjligt. Börja med att spola fläcken i kallt rinnande vatten från avigsidan. Behandla den med flytande tvättmedel eller diskmedel och låt det ligga ett tag. När du har förbehandlat fläcken kan du lägga plagget i blöt i varmt vatten. Om plagget tål 60 grader kan du fylla på med hett vatten från kranen om inte så bör du förstås anpassa temperaturen. Låt plagget gärna ligga i blöt över natten och så tvättar du som vanligt dagen efter.

Fett – har du råkat spilla olja på kläderna? Börja med att suga upp så mycket som möjligt av fläcken direkt. Det gör du med till exempel ett hushållspapper. Försök att inte gnugga! Sedan kan du strö över lite potatismjöl, majsmjöl eller babypuder och låta det stå över natten. Sug upp pulvret och skaka plagget. Gnugga sedan fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta som vanligt i maskinen.

Frukt och grönt – det går bort med en citronsyralösning (0,5 tesked till 1 dl vatten). Citronsyran kan bleka tyget så om det är ett känsligt plagg så är det bättre att doppa fläcken i kokande vatten eller tvätta fläcken med lite ättika i vattnet.

Glass – Lägg plagget i blöt en stund i kallt vatten. Tillsätt sedan diskmedel och låt det ligga ytterligare en stund i blöt innan du tvättar som vanlligt.

Gräsfläckar – Doppa nya gräsfläckar i riktigt varmt vatten. Vita plagg kan sedan behandlas med etanol eller ren sprit. Gnid gärna in med lite glycerin innan du tvättar plagget. Är det ett plagg som är färgat är det bättre att behandla med vinäger och vanligt diskmedel. Dutta blandningen på fläcken och låt den ligga och förbehandlas i en timme. Sedan kan du skölja ur med varmt vatten.

Gulnade vita textiler – Har vit bomull eller linne blivit missfärgat? Det är visserligen inte något bra alternativ för miljön, men istället för att bara kasta kläderna kan du använda klorin. (1 kopp till 10 liter vatten) Blötlägg kläderna två timmar och tvätta sedan så varmt som tvättråden tillåter.

Jord och lera – borsta bort så mycket du kan och blötlägg i varmt vatten med diskmedel och eventuellt lite ättika. Skölj och tvätta som du brukar.

Kaffefläckar – Färska kaffefläckar går bort om du lägger dem i hett eller kokande vatten. Har du grädde eller mjölk i kaffet bör du först lägga plagget i kallt vatten sedan i kokande. Om det inte hjälper kan du badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika.

Klister – Blöt en trasa med kemiskt ren bensin och gnid tills fläcken är borta. Tvätta sedan med galltvål och låt verka i ca 30minuter innan du tvättar plagget.

Kulspetspenna – Behandla fläcken med etanol på ett ställe som inte syns, så att inte färgen bleks. Om du upplever att färgen påverkas så använd hellre flytande galltvål på en trasa och eftertorka med vatten.

Kåda – Tas bort med ren sprit och sedan tvättar du som plagget som vanligt.

Läppstift – Fläckar av läppstift går oftast bort i maskinen.

Majonäs – Du börjar med att ta bort majonäsfläcken från plagget förstås. Lös sedan upp fettfläcken med hjälp av handdiskmedel eller såpa. Tvätta sedan som vanligt.

Mjölkfläckar – Mjölkfläckar tvålar du in med lite vanlig handtvål och vatten. Är plagget extra ömtåligt kan du försöka med bara vatten. En gammal mjölkfläck kan du behandla med vinäger och rödsprit. Skölj ur fläcken noggrant sedan.

Nagellack – Börja med att pilla bort så mycket av det torkade nagellacket som du kan. På många material (förutom syntet) brukar det fungera att få bort fläckarna med aceton. Till känsliga material kan det istället vara bättre med kemiskt ren bensin. Testa på ett mindre synligt ställe på plagget.

Olja – sug upp så mycket av oljan du kan med hjälp av ett hushållspapper. Strö över potatismjöl, majsmjöl eller barnpuder över fläcken. Låt det ligga över natten och dra. På morgonen kan du skaka bort pulvret och bearbeta fläcken med såpa eller diskmedel. Låt det sedan ligga i blöt ett tag och tvätta sedan som vanligt. Är det en ingrodd oljefläck kan du testa att få bort den med T-röd eller handdiskmedel, det kan funka!

Persika och nektarinfläckar – Behandla fläckarna direkt med kokande vatten om plagget är tåligt. Annars får du dutta med så varmt vatten som plagget tål för att försöka få bort fläckarna. Det kan även gå att få bort med hjälp av en citronsyralösning (0,5 tesked till 1 dl vatten). Citronsyran kan bleka tyget så om det är ett känsligt plagg så är det bättre att doppa fläcken i kokande vatten eller tvätta fläcken med lite ättika i vattnet.

Rostfläckar – Prova att få bort rostfläckarna genom att doppa plagget i citronsyralösning (0,5tesked till 1 dl vatten) blandat med galltvål. Gnid in fläcken och låt ligga med lösningen i ungefär en kvart. Fortsätt sedan att gnida tills fläcken är borta. Tvätta sedan enligt lappen i plagget.

Rödvin – Blöt fläcken med vatten så fort som möjligt. Medan den fortfarande är våt häller du över salt. Det suger ut fläcken ur plagget. Skölj med hett vatten och tvätta plagget som vanligt. Är fläcken kvar efter tvätt? Behandla den då med ättika och riktigt varmt vatten. Alternativt kan du även doppa fläcken i kokande vatten.

Skokrämsfläckar – Behandla fläcken så snabbt som möjligt! Doppa ner fläcken i kokande mjölk.

Solkräm – Använd flytande tvättmedel direkt på fläcken och tvätta sedan plagget enligt anvisningarna i plagget.

Spenat – Skölj fläcken i kallt rinnande vatten. Förbehandla med lite flytande tvättmedel och tvätta sedan som vanligt.

Spritpenna – Testa med T-röd. Risken är att färgen bleks. Se även upp så du inte sprider fläcken ytterligare.

Stearin – Peta först bort det stelnade stearinet från plagget. Stryk sedan fläcken med en bit hushållspapper mellan tyget och strykjärnet. Bearbeta sedan den återstående fläcken med diskmedel, flytande tvättmedel eller såpa.

Svett – Gnugga in fläcken med tvål eller flytande tvättmedel före tvätt. Är det missfärgat blöter du områden med ättika och varmt vatten. Sedan tvättar du som vanligt.

Te – skölj fläcken i hett vatten så snabbt som möjligt. Är det mjölk eller grädde i teet bör plagget läggas först i kallt vatten, sedan i kokande. Om det inte hjälper kan du badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika.

Tomatsås – Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i ca en timme. Tvätta sedan fläcken med glycerin.

Trycksvärta – Gnugga fläcken med lite såpa innan du tvättar plagget som vanligt i tvättmaskinen.

Vin – Skölj fläcken så fort du kan i så hög temperatur som plaggets skötselråd tillåter. Du kan också strö salt på vinfläcken och byta ut saltet med jämna mellanrum under några timmar. Tvätta sedan som vanligt. Se även rödvin tidigare på sidan.

Så här tvättar du kläderna

Temperatur – Tvätta i temperaturen enligt tvättråden. Det går ofta att tvätta i lägre och även högre temperaturer än vad som anges. Var varsam att mörka plagg kan fälla i lägre temperaturer än angivet på tvättråd! Vid svår smuts så skall så hög temperatur som möjligt användas som plaggets tvättråd rekommenderar. Generellt tål material som 100% bomull och 100% polyester 60 grader. Vid blandade kompositioner av material bör man gå efter rekommenderade tvättråd.

Tag ur din tvätt omedelbart – När tvättmaskinen är klar så mår ingen tvätt bra av att ligga blöt. Risk för tvättränder och missfärgningar. Det luktar unket om tvätten efter ett tag och den behöver då tvättas om.

Handtvätt – Vissa kläder kräver handtvätt. Här gäller kallt vatten annars finns risk för krympning.

Kemtvätt – Ibland så går det inte att tvätta plagget själv vissa plagg tål exempelvis inte vatten. Går det inte att vädra bort eller borsta plagget fräscht så får man uppsöka närmsta kemtvätt. Tvättråd märkta med P, A eller W i en rund ring skall kemtvättas.

Olika plagg, material och skötsel av dem

Jeans eller denim – Redan “tvättade” (förslitna) jeans tvättas först efter du vrängt dem “ut och in” till avigsidan och knäppt gylfen. När de är blöta så kan det vara bra att dra i benen så att längden håller sig. Byxorna bör hängtorkas från midjan och nedåt och nu har du vänt dem tillbaka till normalläge dvs rätsida. Tumling krymper i regel benlängden, bra om de är för långa men undvik alltså tumling om jeansen redan har rätt längd.

Observera att en redan sliten jeans i tunn kvalitet redan har reducerad livslängd dvs den håller inte lika länge som en tjock otvättad denim trots att den emellanåt är dyrare. Hål och dylikt kan vid påfrestning göra att byxan går sönder.

Rådenim dvs helt otvättade jeans är ett levande material och kommer att bli bara bättre och snyggare ju mer du använder dem. Om du väntar att tvätta dem i tvättmaskinen så kommer du att få byxorna inslitna efter hur du använt dem. Vädra jeansen ofta och borsta av eventuell smuts, torka av fläckar med fuktad trasa (gnugga ej). Efter ca ett halvt års användning så kommer du se slitningar komma fram. Tvätta dem i 60 grader med tvättmedel utan blekmedel om du vill ha tydliga slitmarkeringar. Kallare tvätt ger mindre markerade slitningar och behåller mer färg i tyget och kommer att få mer blåton än innan tvätt. När du tvättar dem så kommer de att krympa (hur mycket varierar) och slitningarna kommer att bli mer framträdande. Krympning varierar beroende på kvalitet.

Tänk på att otvättade jeans kan torrfälla på ljusa möbler, bilklädsel, underkläder och skor.

Ull – Häng ut och vädra plagget. Ull är ett fantastiskt naturmaterial och renar sig själv vid vädring. Allra bäst resultat får man vid fuktig väderlek och hänger det under tak. Om du måste tvätta så gäller 30 grader eller även kallat cold wash (ullsymbolen på maskinen). Var varsam med centrifugering.

Bomull – Tåligt material, mjukt och bekvämt som finns i alla möjliga plagg. Bomull klarar 60 grader och ibland upp till 90 graders tvätt. Men läs på plaggets tvättinformation först. Det är inte alltid nödvändigt att tvätt i 60 grader om plagget inte är väldigt smutsigt. Då funkar 40 grader utmärkt. Är plagget inte förtvättat krymper bomull.

Siden/silke – Behandla detta som ett ullplagg. Sidenplagg bör tvättas sällan eller inte alls dvs häng ut och vädra efter användning. Om maskintvätt är rekommenderad är det mild (kort) fintvättprogram på 30 eller 40 grader med flytande tvättmedel som gäller. Undvik sköljmedel! Emellanåt krävs kemtvätt.

Lin – Tvättas i 30 grader eller enligt tvättrådet (tål ibland upp till 60 grader). Kan krympa och/eller tappa färglyster vid för varm tvätt. Går ofta att stryka till (länga) plagg som krympt, med varmt strykjärn. Stryk på avigan eller med strykduk. Tvättas med ett kort fintvättprogram. Undvik centrifugering! Blanda inte olika färger i tvätt med lin.

Skinn/läder – Behöver sällan tvättas. Använd fuktig trasa och torka bort fläckar. Komplicerade fläckar kräver tvätt hos läderspecialist. Efter rengöring skall skinn fettas in med läderfett. Använd rikligt med fett och låt vara över natt och torka av överflödigt fett med en torr trasa. Infettning gäller inte nubuck, mocka som istället sprayas. OBS! Mocka och nubuck tål inte vatten!

Viscose – Naturmaterial som går utmärkt att tvätta. Mellan 30 – 60 grader

Konstfiber, polyester – Tåligt material! Går utmärkt att tvätta i 60 grader. Om plagget inte är väldigt smutsigt funkar 40 grader utmärkt.

Nylon – Inga problem att tvätta detta material i 40 grader. 60 grader går oftast också utmärkt.

Strykning – Att stryka plaggen släta och snygga är självklart. Bomull har tre prickar på strykjärnet, Polyester och nylon två och lin en prick.

Dela gärna sidan!

Hur tvättar man?
Rulla till toppen