Om du genomför ett köp via länkar från denna webbplats kan vi erhålla en liten del av försäljningen från Amazon och liknande program.

Göra egen korv

Gillar du korv? Att göra egen korv är faktiskt snäppet godare! Men hur gör man egen korv egentligen?

För att göra egen korv behöver du kött med rätt fetthalt, kryddor, någon form av vätska, en köttkvarn med krovtratt och fjälster. Köttet mal du och blandar sedan med kryddor och vätska. Sedan stoppar du korven. Tillaga korven till den får en innetemperatur på 72 grader.

Men låt mig berätta mer i detalj!

VÄLJ RÄTT KÖTT

Till att börja med behöver du förstås ett kött att mala. Optimalt är att köttet består till ca 20% -30% av fett. Vill du använda griskött så går det bra med t.ex. fläskkarré. Men det går också bra att välja fläsksida.

SMAKSÄTTNING AV KORVEN

Den ska sedan smaksättas med lite kryddor. Det kan t.ex. vara salt, fänkål, vin, tapoka, vitlök. timjan, lökpulver, ramslök, mejram, oregano, vitpeppar, rosmarin, senapsfrö, purjo, chipottel, citron, kanel, chiliflingor, salvia, muskot, kummin, cayennepeppar, svartpeppar, röd paprika, ingefära, paprika, franska kryddor eller sambalolek.

UTRUSTNING FÖR ATT GÖRA EGEN KORV

Sedan behöver du en köttkvarn. Köttkvarnen behöver ha ett korvhorn, eller korvtratt som den också kallas.

En elektrisk köttkvarn är förstås det allra enklaste när du vill göra egen korv.

Vill man inte investera så mycket pengar kan man förstås även använda en manuell köttkvarn.

Du behöver även ha fjälster, alltså tarmar, att stoppa korvmassan i.

FÖRBEREDELSER FÖR KORVSTOPPNING

Köttet bör vara kallt eller fruset när det mals annars kommer köttsaften att pressas ut ur köttet. Köttkvarnen ska även frysas i minst tre timmar innan.

För att göra korv behöver man fjälster. Det köper man i mataffären. Ofta är de saltade. Det första du behöver göra är att blötlägga dem för att salta ur dem. (minst tre timmar) De måste också sköljas igenom. Det finns både lamm och grisfjälster att välja mellan. Skillnaden på dem är hur tjock korven blir. Grisfjälster ger en tjockare korv och lammfjälstren en smalare.

SÅ HÄR GÖR DU KORVEN

Köttet mals en och eventuellt fler gånger. Den första för att det överhuvudtaget ska bli färs av den.

Gör små bitar av köttet och stoppa ner i köttkvarnen. Mal först köttet en gång. Du avgör själv hur grovmalen du vill färsen ska bli genom att använda olika skivor på köttkvarnen och genom att mala färsen flera gånger.

När färsen är lagom finmalen knådar du den tillsammans med kryddorna. Tillsätt vätskan (vatten, vin eller vilket du väljer).

Sedan är det dags att stoppa korven. Man stoppar korven genom att köra den genom köttkvarnen en gång till. Men den här gången har man satt på korvhornet istället för malningsskivorna. Det är en fördel att vara två när man stoppar korv, då kan en mala och den andra stoppa korven.

Så här ser korvhornen ut, men de brukar ingå när man köper sin köttkvarn.

På korvhornet man trär på fjälstret och kör färsen genom köttkvarnen igen. Mal ner lite kött så att du ser att det kommer ut i fjälstret. Sedan kan du knyta knuten i änden på fjälstret. På så sätt undviker du luftbubblor. Se också till att inte stoppa korven för hårt eftersom den kan spricka. Vill du göra prinskorvstorlek på korven är det också viktigt att den inte är för hårt stoppad eftersom det går åt fjälster för att knyta den sedan. Det är heller inte bra att fylla för lite, det ger en korv som blir ojämn i storleken.

Du börjar med att köra ut en enda lång korv som kanske blir flera meter lång. När den är fylld gör du mindre korvar av den. Det gör man genom att snurra korvarna i lagom längd.

När du ska binda korven börjar du med att jämna till smeten i korven, så att den blir jämtjock.

Korven förvaras sedan i kylskåp och klarar sig i ca tre dagar innan den tillagas. Sedan ska den frysas.

TILLAGNING AV KORVEN

Tillaga korven genom att grilla, steka eller koka den. Stek eller grilla korven till dan har en innertemperatur på ca 72 grader. Eftersom korven är rå är det viktigt att den blir väl genomstekt.

Vill du tillaga korven i ugn sätter du den på 150 grader och låter korvarna stekas ca 10 minuter på varje sida. Men tunna korvar går snabbare än tjocka.

Servera den gärna tillsammans med en kall öl och goda tillbehör.

KURS I ATT GÖRA EGEN KORV

Vill du lära dig göra egen korv finns det faktiskt en kurs för det. Du får lära dig göra god korv från grunden av en riktigt korvproffs. Efter kursen kommer du kunna laga riktig korv själv. Korven är förstås baserad på riktiga råvaror. Det är ju trevligt att slippa alla e-nummer!

Läs mer om korvkursen

Förutom att slippa e-numren så blir korven väldigt god. Du får också med dig korv hem för att bjuda familjen.

Du får laga egen korv med lite olika kryddningar så som chorizo, bratwurst, vitsalsicca osv.

Du får också med dig lite olika recept hem från kursen, så att du kan fortstätta laga välsmakande korv.

KOKBÖCKER

Korv Den godaste korven stoppar du själv – redskap råvaror och teknik

Här får du lära dig att stoppa korv. Hur viktigt det är med hygien och hur temperaturen påverkar korven. Här får du populära korvrecept så som salsiccia, chorizo och ölkorv. Du får även lära dig om de godaste tillbehören och göra egna korvbröd och senap. De vackra matbilderna får det att vattnas i munnen på dig!

Läs mer och beställ

Taylors & Jones Korvbok : stoppa och laga korv med smaker från hela världen

40 av Taylors & Jones godaste korvar så som Italina Style Pork, Lamb Merguez, Beef and Garlic och Cumberland Style Pork. Förutom korvrecepten hittar du middagsrecept med korv och goda tillbehör.

I den här boken får man lära sig allt man behöver veta för att själv tillverka korv hemma. Smaksättningar, förvaring, malningsgrad och allt varvas med personlig anekdoter om hur korven kom till och intressanta möten runt korv.

Boken utsågs till Årets Speciallitteratur Råvara 2013.

Läs mer och beställ

Glöm den gamla trista falukorven! Här finns snabbfixade tilltugg till drinken och goda middagar. Även falukorven kommer i ny tappning.

Gott Om Korv av Caroline Hofberg kan konsten att lyfta en trist korvmiddag till gastronomiska höjder med små enkla trix. En kokbok för både nybörjare i köket och mer vana kockar.

Tillagning av varmkorv

För den som inte vill göra korven själv finns det ju färdig varmkorv att köpa i butiken också. Stek, grilla eller koka korven. Om du inte har gjort korven själv eller valt färskkorv så är korven redan färdiglagad. Det innebär att den egentligen är färdiglagad. Men den brukar ändå vara godast att servera varm.

SÅ HÄR GRILLAR DU KORV

Grilla korvarna på svag värme och snurra dem ofta på grillen, så att de får lite färg på alla sidor och inte blir brända. På en gasolgrill med låg värme tar det ca 8 minuter att få korven genomvarm.

SÅ HÄR STEKER DU KORVAR

Stek korven i lite smör på medelvärme så att korven först får lite färg. Vänd korven då och då så att den får färg runt om. När den fått färg sänker du temperaturen och kör den i ungefär tio minuter till. Korven ska inte brännas, utan bara bli genomvarm.

För snyggast resultat när du steker korvarna bör du använda en grillpanna

SÅ HÄR KOKAR MAN KORV

Koka upp vatten och lägg korven i grytan. Dra sedan grytan åt sidan och låt den stå i ungefär tio minuter. Låter du korven ligga i vattnet när det kokar är det lätt hänt att korven spricker.

PERFEKTA KORVAR

Allra smidigast är förstås att införskaffa en Hot Dog Maker från Coolstuff. Här kan man tillaga upp till 4 korvar samtidigt. Man slänger bara på korvarna och väntar i 8 minuter. Sedan har man 4 perfekt grillade korvar. Som om inte det vore nog har maskinen även en inbyggd ugn där man kan värma korvbröden.

Man kan inte annat än älska den här smarta manicken. Om man nu, mot all förmodan, skulle vilja äta något annat än varmkorv så kan man använda ugnsdelen för att göra varma mackor också. Hot dog makern är ett snabbt och smidigt sätt att få nygrillad korv serverade i varma, härliga korvbröd.

RÖKT KORV

Om du tillhör dem som tillverkar din egen korv kan det även vara värt att kosta på sig en rök för att kunna röka sin korv. Ta din matlagning till nya höjder med en elrök! Fördelen med att välja en elrök är att den inte ryker. Den kan alltså användas även inomhus.

Rök den hemgjorda korven i en elrök för att lyfta smaken till helt nya dimensioner! Det här är en elrök i mellanprisklass, som är tillräckligt bra för den som vill röka som hobby.

Att röka maten är en gammal matlagningsmetod som lyfter maten till en helt annan nivå. Korvarna som du lagt ner så både tid och möda på att tillverka kommer att smaka helt fantastiskt när de blir rökta.

Det finns många fördelar med att köpa just en elrök. Förutom att den inte osar så drivs den även med elektricitet. Det som är så bra med det är att man kan stänga av röken. Den har ett trähantag, så det är lätt att lyfta den och öppna luckan.

En elrök är verkligen en kökspryl för den som brinner för matlagning. Den hemrökta korven är en delikatess som både gäster och familj kommer att älska!

TILLBEHÖR TILL VARMKORVEN

I Sverige säljs varmkorven både i livsmedelsbutiker, korvkiosker och gatukök. Det säljs även korv på större varuhus som Ikea och alla har ju hört talas om “Biltema körv”.

Varmkorven bör förstås serveras med olika tillbehör för att komma till sin rätt. Det tillbehör som oftast brukar serveras till kroven är:

  • Senap
  • Ketchup
  • Bröd
  • Rostad lök
  • Bostongurka
  • Gurkmajonäs (bostongruka blandat med majonäs)
  • Mos
  • Pommes frites
  • Surkål

TILLBEHÖR FÖR EN LYXIGARE KORVUPPLEVELSE

  • Räksallad
  • Potatissallad med kapris och rödlök
  • Coleslaw
  • Vin

OLIKA SORTERS KORVBRÖD

Idag behöver du inte längre välja det tråkiga vita brödet till korven. Det finns även korvbröd bakade på surdeg, briochkorvbröd och grova korvbröd att välja mellan.

EMULSIONSKORVAR & FÄRSKKORVAR

De korvar vi köper i butiken idag: falukorv, frukostkorv, prinskorv, wienerkorvar, chorizo osv kallas för emulsionskorvar. De innebär att de har värmebehandlats efter att de tillverkats. De är alltså redan tillagade när vi köper dem i affären. Allt du behöver göra med dem är att värma den innan du äter.

Det finns också färskkorv, som inte är tillagad. Utan måste genomstekas innan man äter den.

OLIKA KORVSORTER

Wienerkorv är en speciell typ av varmkorv som är namnskyddad. Det är en smal korv som huvudsakligen består av grisfläsk. Slaktaren Johann Georg Lahner som utvecklade sitt korvrecept och döpte korven till Frankfurter, efter på staden Frankfurt, där han utbildat sig. Frankfuten spreds över världen, men gick under namnet Wienerwurst. Wienerkorven ska innehålla minst 40% kött och max 23% fett.

Chorizo är en varmrökt, kryddstark korv som huvudsakligen är gjord på fläskkött och smaksatt med olika kryddor, bl. a. paprika, vitlök och cayennopeppar. Paprikan gör att korven ofta är lite röd i färgen. Det finns även grön chorizo som är smaksatt med koriander, tomatillo, och grön chili. Chorizon är mångas favorit i korvhyllan och den passar bra att både grilla, steka och att använda i höstgrytan.

Falukorven är också en namnskyddad korv och det finns regler för vad den får innehålla. Den ska t.ex. innehålla minst 45% kött och max 23% fett. Här ingår även potatismjöl, vatten, salt och kryddor i receptet. Det kan t.ex. ingå muskot, ingefära och vitpeppar i kryddblandningen. Falukorven passar utmärkt att servera till kokt potatis, makaroner eller potatismos. Den smakar även utmärkt som ugnsstekt eller korvstroganoff.

Prinskorv är en kortare variant av wienerkorv.

Relaterade frågor

Vad är varmkorv? Varmkorven är en smak korv 10-20 cm lång. Den servas antingen kokt eller grillad. Vanligtvis serveras den i korvbröd med ketchup och senap. Ibland har man även bostongurka, rostad lök eller gurkmajonäs. Det engelska ordet för varmkorv är hot dog. Det finns även en fransk variant french hot dog. Där varmkorven är nedtryckt i ett hål i mitten på ett baugettliknande bröd.

Göra egen korv
Rulla till toppen